San Marino

 
29-11-2009
Europa

Officielt navn: Sereníssima Repubblica di San Marino
Hovedstad: San Marino
Største by: Serravalle
Andre vigtige byer: Serravalle/Dogano 4.726 indb.; Borgo Maggiore 2.366 indb.
Officielle sprog: Italiensk
Areal: 61,2 km² 
Indbyggertal: 28.880
Valuta: Euro
Tidszone: CET (UTC+1)
Nationalt topdomæne: .sm
Kendingsbogstaver (bil): RSM
Nationaldag:

Republikken San Marino (på italiensk: <i>Serenissima Repubblica di San Marino</i>) er verdens femtemindste land. Det er helt omsluttet af Italien og ligger mellem regionerne Emilia-Romagna og Marche, tæt ved den adriatiske kyst og ved Rimini. Oven på fjeldklippen Monte Titano ligger fæstningsværket La Guaita. San Marino er en af de ældste republikker i verden. Den første forfatning stammer fra året 1263.

Republikken ligger vest for Rimini og nyder godt af ca. 3 millioner turister pr. år, som med euro som valuta køber momsfrit ind i de mange butikker. Derved spares i forhold til det omgivende Italien en moms på pt. 20%. San Marino er kendt for dets Formel 1 løb, Grand Prix di San Marino, der siden 1980 er blevet afviklet den første søndag i maj på Imola-banen i nærheden af Milano. På den måde har Italien to Grand Prix løb.

San Marinos areal udgør 61 km². Der bor knap 30.000 indbyggere i landet, hvoraf en del opfatter sig som italienere og ikke santamarinere. Med denne størrelse er det ikke overraskende, at landet er erklæret neutralt med observatørstatus i De alliancefrie landes bevægelse. For en sikkerheds skyld har San Marino siden 1862 haft en venskabsaftale med Italien. Landet er medlem af OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe), Europarådet og FN.

<B>Kystlinie: 0 km

<B>Landegrænser: Italien 39 km.


Klima & terræn
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Juni
Juli
Aug
Sept
Okt
Nov
Dec

(Temperatur målt i hovedstad)

Nedbør:  millimeter
Klima: Middelhavsklima med kølige vintre og varme, solrige somre.
Terræn: Bjergagtigt
Højeste punkt: 749 meter Monte Titano
Laveste punkt: 55 meter Fiume Ausa
Naturrigdomme:  Sten

 
 
Find information om: rejseguide guide ferie rejse ferieguide rejser
(Hovedkategori: Lande)